Δοκιμασίες και εκπλήξεις, στον δρόμο για την Θεία Λειτουργία

Στο κεντρικό Κασάι και στο χωριό Mukanya Kalamba της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας, ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, συνοδευόμενος από Ιερείς και άλλους συνεργάτες, κίνησαν πρωί-πρωί για την εορτάζουσα ενορία. Ο δρόμος καθόλου εύκολος. Τι και εάν ξεκίνησαν νύχτα για να βρίσκονται εγκαίρως στο μακρινό χωριό!!! Τρείς φορές το παλαιό όχημα ακινητοποιήθηκε στον αμμώδη δρόμο. Μαζεύτηκαν οι χωριανοί με τα φτυάρια για να βοηθήσουν το όχημα της ιεραποστολής. Προχωρούσε δύο μέτρα και ξανά κολλούσε στην άμμο. Τουλάχιστον δύο ώρες καθυστέρηση.  Οι καημένοι οι άνθρωποι με τα φτυάρια, με τα ξύλα και με τα χέρια ακόμη, βοηθούσαν την κατάσταση.

Σε κάποια στιγμή μια έκπληξη  περίμενε την ιεραποστολική ομάδα. Κόσμος μαζεμένος με κλαδιά στα χέρια, με τραγούδια και ύμνους, έφθαναν στο σημείο που ήταν ακινητοποιημένοι οι πατέρες με το επίσκοπο.

Άρχισαν να διακρίνουν πως στα χέρια τους κρατούσαν μια εικόνα ορθοδόξου αγιογραφίας και τέχνης. Έμαθαν οι άνθρωποι, πως στο σημείο εκείνο, βρισκόντουσαν ο Μητροπολίτης με την συνοδεία του και ερχόντουσαν να τους χαιρετήσουν. Ο Σεβασμιώτατος δεν έχασε την ευκαιρία σε υπαίθριο χώρο να μιλήσει στους πιστούς για το νόημα της μεγάλης δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως, μέχρις ότου το αυτοκίνητο θα ήταν έτοιμο για αναχώρηση. Παρακάλεσαν τον δεσπότη στην επιστροφή να περάσουν και από την δική τους ενορία. 

Η ιεραποστολική ομάδα με τον επίσκοπο, έφθασαν στο χωριό που γιόρταζε εννέα ώρα το πρωί με μεγάλη καθυστέρηση. Ο κόσμος είχε ξεχυθεί σε όλο το χωριό και με κλαδιά στα χέρια υποδεχόντουσαν όλο το ιεραποστολικό κλιμάκιο. Κατάλαβαν πως κάποια δυσκολία θα αντιμετώπιζαν με το αυτοκίνητο στο δρόμο. Εκατοντάδες οι πιστοί στην Θεία Λειτουργία. Πολύς κόσμος παρακολουθούσε την  Θεία Λειτουργία από τα παράθυρα. Κοινώνησε όλος ο κόσμος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μετέφερε στο χωριό, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄.  Ο π. Καλλίνικος θα παραμείνει σε αυτή την περιοχή μέχρι της Παναγίας, για να περιοδεύσει πολλές ενορίες, να εξομολογήσει, να λειτουργήσει  και να κοινωνήσει τους πιστούς.

Στην επιστροφή ο κόσμος του χωριού  είχε << κλείσει >> τον δρόμο. << Ήλθαμε δέσποτα να σας κλέψουμε >> είπαν στον Μητροπολίτη!!! Ο κόσμος προπορευόταν με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια, έως ότου όλοι έφθασαν στον χορτάρινο Ναό και αφού προηγήθηκε η προσευχή ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε την υποδοχή που τους επεφύλαξαν, την ευσέβεια τους, την αγάπη τους για την Εκκλησία και τέλος τους μίλησε για την εορτή  της ημέρας. Ο κόσμος παρακάλεσε τον δεσπότη να τους χτίσει ένα Ναό, για να προστατεύονται από τις βροχές κατά την διάρκεια της προσευχής και της λατρείας. Μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια έσπασαν και συγκέντρωσαν πολλές πέτρες και τώρα ξεκίνησαν και τις μεταφέρουν από το ποτάμι στο χωριό, όπου και ο πρόχειρος Ναός τους.

 Στην συνέχεια της διαδρομής και της επιστροφής στην Κανάγκα, δεν έλειψαν οι πειρασμοί και οι δυσκολίες στον δρόμο.
Η ημέρα είχε πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες, αλλά και πολλές ευλογίες και εκπλήξεις.